Lite kul med QR

Vi har klistrat QR koder på papperskorgar i London för att nå en större publik. Det är nog egentligen inte tillåtet men det var en bra idé som måste testas, tyckte jag. 

QR kod, se nedan, är ett sätt att lätt göra det möjligt att länka till en hemsida, ett youtube klipp eller ett visitkort på nätet. Du laddar ner en läsare, tänk streckkodsläsare, till telefonen som du använder. Läser av koden och vips så hamnar du någonstans på nätet för mer information. 

Så här använde jag det in undervisningen.

För ett par veckor sedan var jag tillsammans med en klass och några andra lärare på skolan i London. Eleverna skulle redovisa på engelska olika områden/byggnader där och få med lite kring historia, samhälle och lite kemi kring ett material på platsen. När de redovisat färdigt klistrade de i smyg upp en liten lapp, 2X4 cm, på en papperskorg eller liknade i närheten.

Denna lapp ledde till en wikiplaces sida där de innan de åkte hade lagt upp det material, eller delar av det, som de skulle redovisa. Det innebär att de som står vid Tate modern och ser lappen sitta på en papperskorg utanför kan klicka på den och sedan komma till en webbsida där mina elever har skrivit om just detta museum, vad det visar, historien och samhället kring det eller i det här fallet bara och ett stycke om hur tegel tillverkas och är uppbyggt.

Givetvis kan man få statistik och se hur många, från vilket land och vilken typ av telefon som har klickat på koden.

Hur gick det då med klickandet? Sådär får man nog lov att säga, London genomgår nu en storstädning inför OS 2012. Lapparna satte vi på konstiga ställen för att de skulle få sitta kvar. Men några klick har det blivit, och tekniken verkar fungera.

Den tydliga pedagogiska fördelen är att du skriver för en större publik som är verklig och ett arbete som kan bestå. Om man åker till London med en annan klass nästa år får de helt enkelt i uppdrag att förbättra de som redan är skrivet. Inte göra samma uppgift igen. Detta är möjligt eftersom du ser vad varje elev har gjort på wikikplaces.

Här kommer koden till Tate Modern.

Image

Min kollega på denna blogg ska troligen testa samma teknik när de reser runt Siljan och tittar på sevärdheter med elever. Då ska hon kanske också filma eleverna när de redovisar, det innebär att turister som klickar på koden kan få en liten film om Siljansnäs, eller Vidablick eller något annat  turistmål kring Siljan gjorda av elever från St:Mikaelsskolan.

QR koder ligger bara i sin linda..

pb

 

 Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s