Frun jobbar natt och jag vill inte se på melodischlager..

då tittade jag, vilket inte är ovanligt, på TED talks. Nu på en man som jag faktiskt har läst en bok av (en sådan som man bläddrar i).

Nåväl han heter Dan Pink och pratar om motivation. Jag börjar tänka på flera saker. Bland annat på yrken som använder bonus som motivationsinstrument. Pysslar de med väldigt enkla uppgifter eller är det så att de som har riktigt ruskigt bra betalt presterar uselt?

Den andra reflektionen är betyg och elever och hur skolan är uppbyggd både i tid och rum. Både för oss lärare och elever. Enligt Dan Pink, som stödjer sig på flera vetenskapliga studier, är den främsta drivkraften om vi ska gör något bra för oss själva och för en arbetsgivare följande:

1, autonomi, det villl säga vi styr vårt eget liv.

2, bemästrande, vi blir riktigt duktiga på något

3, syfte, vi vill göra skillnad för någon annan eller något större

Så skulle arbetsuppgifter för eleverna som är fria i tid och rum men som syftar till något större, kunna ge bättre kunskap för livet att  än veta skillnaden på en jonförening och en molekylförening? I vissa fall tror jag att det är så. I alla fall om de blir duktiga på det.

Ordna läxhjälp för barn med dyslexi, plantera träd i Tanzania eller ordna så att hundra landminor försvinner från Burma. Eller få fram ett klurigt sätt att ta bort krom från gamla industriområden i kommunen.

Sedan är frågan om inte en k-dag för oss lärare kanske skulle vara fri i tid och rum med det enda kravet att vi har en personalfest på kvällen där alla får presentera sin idé för hur vi förbättrar vår skola. Värt att fundera på tycker jag.

Här är föredraget för er som blev nyfikna.

pbKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s